Ратко Делетић - Биографија





Ратко Делетић је рођен у Грачаници, општина Андријевица.
До сада је објавио близу четрдесет књига поезије, есеја, путописа и знатан број књига о манастирима и црквама.
Стихови су му заступљени у антологијама и преведени на руски, француски, енглески, мађарски, јерменски, словачки и турски језик.
Заступљен је у више антологија поезије. Био је уредник поезије у издавачкој кући „Обод” на Цетињу (1986-1998), главни и одговорни уредник у издавачкој кући „Ступови” (1984-2000), главни и одговорни уредник издавачке куће „Комови” из Андријевице. Био је секретар Удружења књижевника Црне Горе (1983-1985). Уредник је у редакцији књижевног листа „Запис”.
Добитник је значајних награда и признања за своје стваралаштво. Међу њима и награду „Блажо Шћепановић”, „Лазар Вучковић”, „Григорије Елезовић”, „Вељко Видаковић”, „Универзитетске ријечи”, „Марко Миљанов”, Кочићеве задужбине „Кочићево перо”, „Општинска награда Андријевице „17. јул” , награде на сајму књига православних земаља у Пећи, 1996. године за књигу „Игуман Мојсије Зечевић - као игуман Стефан у „Горском вијенцу”.
Састављач је неколико антологија поезије и избора наших познатих аутора.





Повратак на "ПИСЦИ ИЗ ВАСОЈЕВИЋА"                                                                                           Повратак на "РАТКО ДЕЛЕТИЋ"